ZZQ vraag en antwoord forum

Advertenties:

Auteur Topic: Pilot teleconsult van start  (gelezen 1343 keer)

Ronald Jansen

  • Altijd op zoek naar antwoorden
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3500
  • Karma: +997/-0
  • Lekker blijven posten
    • Bekijk profiel
Pilot teleconsult van start
« Gepost op: december 19, 2011, 02:29:33 am »
Rotterdam – Op donderdag 15 december startte in de regio Rotterdam-Rijnmond de pilot teleconsult, waarbij advocaten vanaf de politiebureaus Capelle aan den IJssel en Zuidplein de aanvragen om bijstand van alle aangehouden verdachten in de regio behandelen.

Op deze twee bureaus bezoeken de advocaten ingesloten verdachten persoonlijk. Daarnaast kunnen zij via een televerbinding voor het politieverhoor consult geven aan verdachten die vastzitten op de politiebureaus Marconiplein, Doelwater, Vlaardingen en Spijkenisse. Hierdoor hoeft de advocaat niet te reizen, wat tijdswinst oplevert.

Salduz-arrest
Deze pilot is opgezet naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, het zogenaamde Salduz-arrest. Daaruit volgt dat een aangehouden verdachte voordat het politieverhoor aanvangt, in de eerste zes uur van een politie-onderzoek, het recht heeft om een raadsman te spreken. De aanwezigheid van advocaten op de twee vaste politielocaties moet ervoor zorgen dat de voorgeschreven rechtsbijstand laagdrempeliger, sneller en efficiënter aangeboden wordt, zodat het onderzoek van de politie ook vlotter verloopt.

Persoonlijk consult
De rechtsbijstand via televerbinding geldt voor alle aangehouden verdachten, met uitzondering van minderjarige verdachten en wanneer een verdachte is aangehouden voor een ernstig strafbaar feit; een overval, moord, doodslag, of een poging daartoe, gijzeling, ontvoering of een zedendelict. Dit is ook het geval als de verdachte een andere voorkeursadvocaat heeft, of niet mee wil werken aan een teleconsult. In die gevallen krijgen verdachten altijd een persoonlijk consult van een advocaat.

ZSM proces
Op de politiebureaus Capelle aan den IJssel en Zuidplein vindt sinds april van dit jaar de pilot ZSM plaats. Het doel van de proef is om veel voorkomende criminaliteitszaken ‘zo snel, slim, simpel, selectief en samen mogelijk af te doen. Om dat te bereiken worden op de ZSM locaties door politie, OM en reclassering samengewerkt. Ook de aanwezige advocaten verlenen bijstand in het ZSM proces. Als de verdachte dat wil. Als op de ZSM locatie aan een verdachte bijvoorbeeld een geldboete of werkstraf wordt aangeboden, kan de verdachte zich door de advocaat laten adviseren over de acceptatie van deze snelle afdoening.

Pilot
De pilot is een samenwerking tussen de Raad voor de Rechtsbijstand, Advocatuur, politie Rotterdam-Rijnmond en het Openbaar Ministerie en loopt van 15 december 2011 tot 15 maart 2012 .Tijdens en na de proef zal de werkwijze worden geëvalueerd.

Advertenties: